Čo robiť aby Vás nepálila záha?

Ak vás po jedle páli za hrudnou kosťou, dochádza zrejme k návratu (refluxu) potravy a žalúdkových štiav zo žalúdka do pažeráka. Príčinou môže byť oslabenie pažerákového zvierača alebo nadmerná produkcia žalúdkových štiav. Aby ste tieto ťažkosti zmiernili, môžete vyskúšať nasledujúce opatrenia.


1. snažiť sa jesť častejšie a menšie dávky jedla - malé dávky jedla sú ľahšie strávené a nezaťažujú dlho žalúdok
2. posledné jedlo jesť 2 – 3 hodiny pred spaním, aby bol dostatočný čas pred uložením sa do postele na strávenie jedla
3. večer sa vyhnite jedlám, ktoré dlho zotrvávajú v žalúdku - napr. tučné jedlá, strukoviny
4. vyhnite sa akýmkoľvek maškrtám - čokoláda a sladkosti podporujú sekréciu žalúdkových štiav; najmä večerné maškrtenie môže spôsobovať ťažkosti
5. je dôležité každé jedlo dôkladne dostatočne dlho hrýzť - ak príde potrava do žalúdka už dostatočne rozdrobená, je jej transport do tenkého čreva rýchlejší; pri hryzení vzniká aj viac slín, ktoré neutralizujú kyslosť
6. výrazne obmedzte kávu a iné kofeínové nápoje - podporuj produkciu žalúdkových štiav; ak sa nedokážete kávy zriecť, nepite ju aspoň nikdy na lačný žalúdok
7. obmedzte alkohol - pôsobí negatívne na pažerákový zvierač, ktorý zabraňuje spätnému chodu potravy; ak pijete alkohol po jedle, spomaľujete jeho trávenie
8. přestaňte fajčiť - nikotín tiež narušuje činnosť pažerákového zvierača 9. ak máte nadváhu, snažte sa schudnúť - kilogramy navyše zvyšujú tlak na žalúdok, čo preťažuje pažerákový zvierač
10. obmedzte ostro korenené jedlá - podporujú zvýšenú produkciu žalúdkových kyselín
11. nepite sýtené nápoje - prispievajú k prekysleniu žalúdka
12. obmedzte tučné jedlá - zaťažujú a predlžujú trávenie, žalúdok musí vyprodukovať väčšie množstvo kyselín
13. na prípravu jedla voľte radšej dusenie a varenie ako smaženie - smažením vznikajú ťažko stráviteľné látky
14. na noc si mierne zdvihnite koniec postele alebo si dajte pod hlavu väčší vankúš - ideálne je, ak hlava leží o 20 cm vyššie ako zvyšok tela, je tým sťažený spätný tok žalúdkového obsahu do pažeráka

 

15. noste voľné oblečenie, ktoré netlačí na žalúdok
16. jedzte dostatok vlákniny (obilniny, zeleninu), aby ste zaistili pravidelnú stolicu - naplnené črevá môžu tlačiť na žalúdok
17. snažte sa vyvarovať pred chronickým stresom - pri chronickom strese je zvýšená sekrécia žalúdkových štiav a môže dochádzať aj k páleniu záhy nalačno; vyskúšajte relaxačné techniky, meditáciu...
18. pri akútnom pálení záhy vyskúšajte pitie bylinkového čaju: 1 1 čajovú lyžičku zmesi rovnakých dielov kvetu harmančeka (ak netrpíte alergiou!), listu medovky a chmeľových šišiek dajte do šálky a nechajte 10 minút vylúhovať v horúcej vode
19. medzi korenia, ktoré pomáhajú odstrániť pálenie záhy, patrí kardamon
20. vyskúšajte užívanie Aloe vera
- pôsobí proti prekysleniu, chráni sliznicu pažeráka pred vznikom vredov, urýchľuje hojenie podráždenej sliznice pažeráka

Pokiaľ vaše problémy pretrvávajú, určite vyhľadajte lekára, ktorý vám urobí endoskopické vyšetrenie a určí madikamentóznu, prípadne chirurgicku liečbu.

Najmä pacienti starší ako 60 rokov by sa mali nechať včas vyšetriť, pretože u nich je vyššie riziko následných komplikácií (vredy pažeráka, zúženie pažeráka – tzv. peptická stenóza, či v najhoršom prípade rakovina pažeráka).

V každom prípade by ste mali urýchlene vyhľadať lekára, ak máte čiernu stolicu, čierne zafarbené zvratky, chudokrvnosť alebo nežiaduci úbytok hmotnosti.

Návrat potravy zo žalúdka do pažeráka (gastroezofageálny reflux) môže vyvolať alebo zhoršiť astmatické záchvaty. Podľa výskumu amerických vedcov takmer každý štvrtý z piatich pacientov postihnutých bronchiálnou astmou súčasne trpí na gastroezofageálny reflux, pravdepodobné to je najmä ak sa záchvaty vyskytujú v noci.

 

 
 
     


PRODUKTY

  • > Lecitín 
  • > Beta karotén Pupalka 
  • > Omega 3
  • > Omega 3 cesnak
  • > Beta glukán 
  • > Koenzým Q10 
  • > Rakytník Zelený čaj Vitamín C 
  • > Vápnik horčík zinok Skinkomplex 
  • > Ženšen 200 mg 
  • > Chlorella
  • > Ginkgo biloba 60 mg 
  • > Probio Psyllium
  • > Silymarín
  • K STIAHNUTIU

  • > Prehľad produktov /SK/ 
  • > Prehľad produktov /CZE/ 
  • > Prehľad produktov /ENG/ 
  • > Prehľad produktov /DE/ 
  • > Prehľad produktov /RU/ 
  •  
  • > Datasheety k produktom 
  • > Profily produktov 
  • > Prospekty k produktom 
  •  
  • > Asklepios 
  • > Aktuálny reportér 
  • > Ostatné
  • TRHY

  • > Česko 
  • > Slovensko
  • SLUŽBY

  • > Odborná konzultácia
  • OSTATNÉ

  • > Webshop 
  • > Kontakt

    PRE MÉDIA

  • > Logo spoločnosti nefdesanté
  • > Foto produktov 
  • > Reklamné vizuály 
  • > Témy a články 

  • Česky

     

       

    copyright nefdesanté® 2010